Efectele fiziologice şi psihologice ale culorilor – Negru
Negru poate fi definit ca impresia vizuală simțită atunci când nici o radiație electromagnetică din spectrul vizibil nu este percepută de ochiul uman. (Spre deosebire de cazul albului – nici acesta o culoare – care combină toate culorile vizibile (luminoase) ce stimulează în mod egal cele trei tipuri de receptori sensibili la culori).
Pigmenții ce absorb lumina contribuie la crearea negrului. Negrul rezultă din combinarea diverșilor pigmenți ce împreună absorb toată lumina, de orice culoare. Dacă cei trei pigmenți primari se amestecă în proporții corecte, rezultatul va reflecta atât de puțină lumină încât va rezulta negru.
Aceasta conduce la două definiții aparent contradictorii, dar complementare ale negrului. Negrul reprezintă ori lipsa tuturor culorilor ce alcătuiesc lumina, ori combinarea mai multor pigmenți.
Efecte fiziologice: repaus, reducerea activităţii metabolice.
Efecte psihologice: reţinere, nelinişte, depresie, introversie, înduioşare; impresie de adâncime, plinătate şi greutate.
Semnificaţie psihologică şi rezonanţă afectivă: deces, tristeţe, doliu, sfârşit, singurătate, despărţire, moarte.
Utilizări recomandabile: ca element de delimitare şi contrast pentru celelalte culori; un mobilier negru este pus în valoare în mod plăcut de o tapiserie colorată, din care să nu lipsească roşul; ca fond pentru celelalte culori.
După dr. Pavel Mureşan